luni, 17 februarie 2014

Prot. Mihai Feher, protopop al Țării Oașului

  Prot. Mihai Feher, protopop al Țării Oașului, preot paroh al Parohiei Ort. Negrești Oaș II, Catedrala "Duminica Tuturor Sfinților" (cunoscută și ca „Catedrala Țării Oașului”) și membru în adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.


- cetățean de onoare al orașului Negrești Oaș 
- distins cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție acordată de către Patriarhia Română
- în anul 2003 a reușit să reînființeze Protopopiatul Ortodox al Oașului, desființat în anul 1968
- existența „Catedralei Țării Oașului” i se datorează în mare măsură


  S-a născut în 13 martie 1949 în localitatea Orașu Nou-Vii, parte componentă a Țării Oașului. Școala primară o urmează în satul natal, liceul la Negrești, iar între anii 1970-1974 Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
Între anii 1972-1982 funcționează ca preot în localitatea Tur (azi cartier al orașului Negrești Oaș), unde a restaurat biserica. Din 1 februarie 1982 funcționează ca preot în parohia II, din Negrești-Oaș. Aici începe o activitate constructivă demnă de toată lauda, și care a îmbogățit zestrea arhitecturală a orașului: în anul 1990 începe construirea catedralei, în 2002 începe lucrările la noul sediu al Protopopiatului, în 2012 finalizează lucrările de la biserica de lemn „Sf. Ștefan” din Luna-Șes (cartier al Negreștiului) și lucrările de pictură de la catedrală.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu